Československý fotbal po 3. předkole pohárové Evropy - co tak oživit Středoevropský pohár?

Je to smutný pohled. Pro obě země bude ten fotbalový podzim asi málo atraktivní z hlediska účasti v evropských pohárech.

Z českých klubů bude dál bojovat jen Zlín, Slávia také bude někde hrát, i když nyní postoupila s odřenýma ušima a Plzeň se možná ještě někam protlačí, ale zatím se tomu nedá moc věřit. Včera jsem se koukal na fotbal a nejlepší dojem na mě udělali hráči Ružomberoku, kteří přehráli slavný Everton, ale když za dva zápasy nevstřelí ani jeden gól, potom nemohou počítat s postupem. Je to škoda, ale zástupci slovenského města byli dobří.  

Smutno bude nejen na Spartě, ale i v jiných městech Evropy, kde očekávali nejen přísun několika milionů Euro, ale i minimálně 6 atraktivních západů na podzim. Tak je čeká, jak to řekl jeden fotbalový komentátor, jen domácí pohár.

Možná, že by stálo za to popřemýšlet o obnově Středoevropského poháru a to v nové podobě. Mohlo by se ho zúčastnit 16 – 32 mužstev rozdělených do 4 – 8 skupin po 4 mužstvech. Termíny by byly jako v Lize mistrů. Na jaře by se střetli vítězové skupin už KO. Co by mohlo být atraktivní pro účast v této soutěži? Vítěz by automaticky postupoval do Evropské ligy, což by se určitě dalo na centrále ve Švýcarsku prosadit.  A kdo by se této soutěže mohl zúčastnit? Mužstva z menších zemí střední Evropy, která nepostoupila z červencové a srpnové kvalifikace. Zemí by bylo určitě dost – Česko, Slovensko, Maďarsko, Polsko, Rakousko, Švýcarsko, Slovinsko, Chorvatsko, Srbsko a Rumunsko. A kdo by už dnes mohl uvažovat o zapojení se do této soutěže?

Sparta, Mladá Boleslav, Trenčín, Žilina, Slovan, Ružomberok, Honvéd, Videoton, Ferencvaros,  Lech Poznaň, Sturm Graz, Lucern, Astra Giorgiu, Univerzita Craiova a za 3 týdny možná také Plzeň, Legia Varšava, Salzburg, Partizan  Belehrad atd.

Fanoušci fotbalu většinou vědí, že ve vyspělých zemích se hrají často kromě ligy i dva poháry, takže mužstva usilují vlastně o vítězství ve 3 soutěžích najednou. Tak by měla i tato lepší evropská mužstva větší motivaci nejen se ukázat, ale také se v Evropě prosadit.

Autor: Jan Lunga | pátek 4.8.2017 11:44 | karma článku: 13,73 | přečteno: 798x
  • Počet článků 7
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 23998x
Je mi něco přes 60 let, Hodonín. Ve volných chvílích se věnuji různým analýzám ať ekonomickým, sportovním, ale i společenským. Mým cílem není jen kritizovat, jak je to běžné, ale především hledat cesty, jak a čím věci vylepšit.

lunga.jan@gmail.com

 

Seznam rubrik

Oblíbené články