Těším se, že se roku 2148 už nedožiji (Napoleonův příjezd do Brna)

Úvaha na tím, zdali a jaké máme důvody vzpomínat na císaře Napoleona. Zkuste se proto trochu zamyslet a zároveň si i trochu započítat.

Předkládám vám doslovný text z jedné brněnské internetové stránky s datem 22.11.2014. Jde o pozvánku na jednu vzpomínkovou akci:

„Akce je připomínkou příjezdu císaře Napoleona do Brna v roce 1805  a jeho pobytu v Místodržitelském paláci. Připraven je pochod centrem Brna, slavnostní příjezd kočáru s Napoleonem k Místodržitelskému paláci, modlitba za padlé. Návštěvníci si mohou zakoupit také francouzské speciality … .“

Je zajímavé, jak si my lidé dokážeme překroutit historii, pokud nám slouží k určitému prospěchu. Pro mne byl Napoleon sice šikovný vojevůdce, ale přece dobyvatel, který se chtěl zmocnit velké části Evropy vojensky, tedy násilím, což vždy vedlo k nastolení určité nesvobody.

Já se pokusím tento text přeložit do srozumitelnější řeči. Napoleon přijel do Brna v roce 1805 před bitvou u Slavkova, Hitler se v Praze na Pražském hradě objevil v roce 1939. Rozdíl mezi těmito daty je 134 let. Pokud k dnešnímu roku 2014 připočteme toto číslo 134 dostaneme číslo 2148. To je náš nový rok, kam se myšlenkami přeneseme a budeme předpokládat, že se lidstvo samo nevyhubilo válkami nebo ho nezničil náraz nějakého meteoritu nebo jiná přírodní katastrofa. V tomto roce 2148 bychom tak našli na internetu zajímavou pozvánku na akci s tímto textem:

„Akce je připomínkou slavného příjezdu vůdce Adolfa Hitlera na Pražský hrad v roce 1939 a jeho pobytu v Praze. Návštěvníky  přivítají zástupci města Prahy, můžete si s nimi nebo se svými přáteli připít skleničkou koňaku značky Adolf Hitler a zavzpomínat na různé německé speciality oné doby a můžete si i zatancovat.“

Tak a máme tentýž text, který nám nějak už moc pod fousy neleze. Proč? Protože mnozí ještě moc dobře víme, kdo to byl Hitler a jaké způsobil škody a ztráty na životech a zdraví mnohých našich předků. Aby nám to bylo ještě zřejmější, převedeme si některé údaje roku 1805 do roku 1939. V bitvě u Slavkova, která by se vzhledem k místu boje měla spíše jmenovat bitva u Brna, stálo proti sobě asi 140 tisíc vojáků, kteří tam nějakým způsobem museli dojít z Francie, Ruska nebo jiných částí Evropy. Přiznám se, že bych tento výšlap osobně nechtěl podstoupit i když turistiku mám rád. Porovnáme-li tento počet s počtem obyvatel tehdejšího Brna, potom by v roce 1939 muselo být kolem Brna rozloženo a připraveno  k boji kolem milionu vojáků, jinak řečeno celá Praha. Umíte si to představit, já ne a ani nechci. Co škody  a chaosu a jakou bídu a utrpení u obyčejného obyvatelstva by jen takový přesun způsobil, to si nechci ani představit. Sám jsem poznal a mnozí z čtenářů si určitě vzpomenou na rok 1968 a vpád pěti socialistických armád do Československa. Kolik nepříjemných situací tu nastalo na cestách nebo jiných plochách, kolik strachu a hrůzy jsme zažili a jakou budoucnost jsme očekávali, to si mnozí z vás ještě vybaví. A to prosím sem přijelo méně než sto tisíc vojáků vycvičených, informovaných a docela dobře potravinově zásobených.

      Měli bychom více vzpomínat na ty, kteří si to zaslouží. Daleko raději bych uvítal, kdyby se podobná vzpomínková akce zorganizovala např. v Hodoníně při příležitosti 90 let od roku, kdy sem poprvé jako prezident přijel na návštěvu až v roce 1924, tedy po více než 5 letech co nastoupil jako osobnost na pozici uznávané hlavy státu. Nemusely by se klást jen věnce k soše pana prezidenta, ale mohlo by to být spojeno i s nějakým kulturním programem. Myslím, že pro nás prezident Masaryk udělal více než francouzský císař Napoleon.

Autor: Jan Lunga | pondělí 24.11.2014 0:47 | karma článku: 10,26 | přečteno: 427x
  • Další články autora

Jan Lunga

Konflikt palestinsko-izraelský

26.10.2023 v 19:58 | Karma: 14,13

Jan Lunga

Volby v Česku podle amerického vzoru

18.8.2023 v 12:03 | Karma: 8,47

Jan Lunga

Jak se bránit, když nejste v právu?

14.7.2023 v 16:14 | Karma: 13,54

Jan Lunga

Neziskovky neblbněte.

16.2.2023 v 10:15 | Karma: 44,48
  • Počet článků 46
  • Celková karma 8,84
  • Průměrná čtenost 3651x
Je mi něco přes 60 let, Hodonín. Ve volných chvílích se věnuji různým analýzám ať ekonomickým, sportovním, ale i společenským. Mým cílem není jen kritizovat, jak je to běžné, ale především hledat cesty, jak a čím věci vylepšit.

lunga.jan@gmail.com

 

Seznam rubrik

Oblíbené články