Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Tý wago, to jsem z toho docela pumprdentlich. Autor sice v závěru vysvětluje, co textem chtěl říct (asi měl divný pocit z toho, co napsal), ale ani tím vysvětlením se důvod tvorby a jejího obsahu neprojasnil.

Inu, když to jednoho popadne, není obrany. Asi podobná posedlost nutila pisatele k publikování textů na WC.

0 0
možnosti

Pane Jane Lunga. Mohu castecne s vami souhlasit. Dnesni svet neni svetem videny Marxem. Cetl jsem Kapital a poznal jsem zakladni zakony trhu a penez. Vsak me prekvapeni prislo az moji emigraci.

Zacal jsem pracovat, stejne jako moje maminka u firmy Bata. Jsem zlinak, takze vim co znacilo "ZPS" v minulosti. Byla to akciova spolecnost "MAS",tedy Moravska akciova spolecnost. Otevrenost tohoto spolecenstvi dodavalo pruznost ve vyrobe a prodeji. Nebudu dale rozvadet. Po prijezdu do Kanady Batuv koncern byla moje prvni zastavka. Rizena direkne Tomikem Batou, stejne jak tech 150 filialek na celem svete. Jenze nastal zlom v vnimani noveho svetoveho hospodarstvi a Tomik zde se nerozhodl spravne. Dusledek bylo uzavreni prace v Kanade a dalsich mistech. Nepochopil tu silu korporace vuci podnikum ridici jen jednou osobou, majitelem. Vsak "MAS" i pres to, ze to byl socialisticky podnik, mel stale hodnotu pro investory. Tim byl "Tajmak". MAS pokracuje uvnitr teto spolecnosti.

Dnes kazdy se muze zucastnit na prilepseni spolecnosti a hlavne sobe. Je dobre se zeptat pana Karla Janecka, investora a dnes kandidata na prezidensky stolec CR. Ty zacatky vzdy mohou patrit jednomu ci vice osobam. Ale pro rozvoj je nutno otevrit vse pred svetem a ziskat oceneni a tim je cena akcie. To je dnesni trzni svet.

Pozdeji jsem pracoval pro korporaci. Bral jsem mzdu za svoji praci, ale take jsem investoval . Vysledek? Snadnejsi duchodovy cas s vice moznostmi. Nevim, zda to Marx tak predpovidal. Vsak tak je hospodarsky svet postaveny dnes.

0 0
možnosti
Foto

Kdyby Marxe nesponzoroval velkokapitalista Engels, tak jsme mohli být ušetřeni jeho výplodů. Trochu paralela s dnešními neziskovkami...:-(

6 0
možnosti

Kdyby, kdyby ...tak by se nějaká obdobná reakce zrodila stejně. Tím nezpochybňuji že se v řadě věcí mýlil a dobové tendence považoval za zákonnitosti.

0 0
možnosti

P35a90v58e15l 35V17é92b73r

2. 2. 2022 15:32

Již vzhůru psanci této zééémě...

2 0
možnosti

:-)No, on to byl Karl Marx. Karel byl Gott .

2 0
možnosti

Trochu přehnané. Nepoužíváte třeba Ludvík XIV, ale Louis? Nebo královna Alžběta, ale Elizabeth?

0 0
možnosti

Jediné co Marx udělal dobře bylo zhodnocení (v té době) stávající situace. Všechno ostatní už jsou jen chybné závěry a z toho i chybné hledání cest.

Začal už názvoslovím, nadhodnota, vykořisťování, třídní boj. Vše jaksi vede k třídnímu násilí, protože jinak ani přerozdělení výrobních prostředků, od těch co vědí co s nimi, k těm co si s nimi nevědí rady, dopadnout nemůže. To bylo taky experimentem zvaným socialismus prokázáno, ti co netuší jak se nakládá s výrobními prostředky a kapitálem, ti co ho najednou, násilím, ale bez práce nabyli, najednou nebo postupně vedou firmy do krachu a tak krachuje i stát díky centrálnímu hospodaření pro všechny stejně hloupému. Jste asi veskrze pozitivní člověk, dokážete najít všude něco dobrého, ale to že není základní a ostatní zboží na trhu, nelze udělat pozitivní tím, že si ho můžeme darovat jako vzácný dárek. To je opravdu divné.

Zatím nejsme vyspělou kapitalistickou zemí, ukrást majetek lze ze dne na den, ale zajistit pro měj zodpovědného a vzdělaného (hlavně finančně) majitele nelze udělat příkazem shora, ani když rozdáte za pár šupů kupóny. To trvá generace a jak víme zatím neskončila úřadovat ani ta komunistická, která u nás řádila v divokých devadesátkách, dokonce největší ryby z devadesátek se drápou k moci. Ještěže jim zvoní hrana. Jakékoliv srovnání doby za socíku a dnes je nemožné, veškerá realita, ekonomická i společenská je absolutně jinde, neporovnatelná. Technologicky je to shodné, neporovnatelné, vždy vítězil rozum, díky tomu jsme vyhráli evoluci, dočasně. Jiné je jen to že výrobní prostředky mohou být nyní značně efektivní i ty virtuální, doba ocelová končí.

Máte pravdu, že budoucnost je ve hledání kompromisu, na to hledání je výborný vynález lidstva, je to demokracie, neustávajícím žvaněním se nakonec dobereme správné cesty. Zaplať pámbu za naši bezvadnou ŽVANÍRNU. My voliči musíme jen v parlamentu udržet maximální pluralitu názorů, to je jediná cesta pokroku.

6 0
možnosti

Pane Kucero. Diky za prispevek. Presne doplnuje moje mysleni hospodarskeho sveta. Ukazuje obcanum CR tu dnesni cestu.

0 0
možnosti
  • Počet článků 8
  • Celková karma 15,17
  • Průměrná čtenost 20998x
Je mi něco přes 60 let, Hodonín. Ve volných chvílích se věnuji různým analýzám ať ekonomickým, sportovním, ale i společenským. Mým cílem není jen kritizovat, jak je to běžné, ale především hledat cesty, jak a čím věci vylepšit.

lunga.jan@gmail.com

 

Seznam rubrik

Oblíbené články