Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

D16a85v60i75d 16H86o94r10á15k

27. 9. 2021 22:34

Autore, začal jsem Váš výplod celkem se zájmem číst, ale postupně jsem zjistil, že něco tak dlouhého si raději dočtu až v dalším životě.

0 0
možnosti

Nevím proč jsem si při čtení vzpomněl na jednu historku: Stalin se výsměšně ptal: "Kolik má papež divizí, že chce mluvit do jaltské konference?" A Piux XII. odpověděl: "Vyřiďte mému synu Josefovi, že papežovy divize uvidí na věčnosti."

0 0
možnosti

Myslite si čo chcete, je to vaša slobodná vôľa, ja mám iné presvedčenie, pred 20 rokmi som prežil klinickú smrť, tie príjemné pocity ktoré som intenzívne vnímal sa nedajú popísať.

0 0
možnosti

Konečně nějaký zajímavý blog. Některé věci jsem ani nevěděl - třeba že Arméni pořád obětují kohouty. To mi přijde až komické... ke křesťanství, tak za prvé představa, že vesmír stvořila osoba - jakási entita podobná člověku - je dnes komická. 1) Všichni víme, jak obrovský je vesmír a jak složité podmínky v něm existují - např. absolutní nula, vakuum. A to stvořil nějaký Bůh - osoba? Proč by to dělal? Kdyby se chtěl bavit hrou na nějaké planetce, udělal by si malý vesmírek, kde by sledoval zlobivé lidi. 2) Ježíš - tady je z dnešního hlediska spousta nejasností - třeba dnes je Ježíš tradován jako hlasatel lásky. Proč ale tedy jednal tak nelaskavě s těmi ubohými prodavači a veksláky v židovském kostele? Vynechal jste v jeho skupince následovníků ženy, říká se, že jeho oblíbenkyní byla Marie Magdalena, že ji líbal "na ústa". To se samozřejmě vůbec nehodilo Církvi svaté, proč by měl Syn Boží, Mesiáš líbat nějakou ženskou na rty, že.Nicméně to naznačuje, že to byl normální muž. 3) téměř všechno kolem existence Ježíše je pomotané. Nejasný je i Ježíšův konec, nicméně byl zázraky oplývající Ježíš tak hloupý, že napadl personál svatého Chrámu, a nevěděl, že přijde trest? Nebo se prostě jen chtěl obětovat - to vypadá psychologicky přijatelně. Kdybychom se ale zamýšleli nad jeho zmrtvýchvstáním psychologicky, vyjde nám, že prostě tělo bylo ukradeno, pohřbeno následovníky a řeklo se, že vstal z mrtvých. Do evangelií po 60-100 letech můžete napsat, co chcete. 4) posmrtný život: Češi pořád ignorují lidi, kteří prošli blízkou smrtí. V AJ neustále lidé publikují své zážitky jako texty, knihy i videa (near-death experiences), na Youtube je jich habaděj. Raymond Moody je notoricky známý. Nejde o žádné fantazie..Jsou víc než 2000 let staré, od Platona i z Tibetu. Antropologové jich nakupili tisíce. Desetitisíce let existují šamané, kteří procházeli zážitky smrti, životem o samotě, požívali halucinogeny díky čemuž všemu získávali mimořádné schopnosti a informace o posmrtném životě aj.

1 0
možnosti

M84i96l31a50n 21B96í26l69e88k

25. 9. 2021 20:35

"ke křesťanství, tak za prvé představa, že vesmír stvořila osoba - jakási entita podobná člověku - je dnes komická..."

Tak v křesťanství vedle jakéhosi antropomorfního pojetí existují i jiná - mystická či teologická, která mají o dost blíž k filozofii. Ale i onen Bůh, na nějž jsou kladeny lidské vlastnosti, má svoje opodstatnění - ne každý zkrátka porozumí či najde útěchu třeba v negativní teologii:-)

0 0
možnosti
Foto

Z chybných východisek musejí být nutně vyvozeny chybné závěry. Nevím, co si představujeme pod pojmem prorok. Řekl bych, že je to člověk, který přijal úkol něco zvěstovat, o něčem informovat. Nakolik se kdy něco pozměnilo desinterpretacemi či vědomě nepřesným výkladem, je jiná otázka. Podle Vás před proroky existovaly jen výplody fantasie. Chyba. Zdaleka ne každý, kdo měl nebo má spirituální zkušenosti, má za úkol hlásat světu, co zvěděl ( co mi bylo sděleno, dáno a umožněno pochopit ). Pokud klesá počet věřících, pak to může být i tím, že se třeba církev (duchovní) někdy chovají spíše jako partaj. Příkladem je Dominik Duka, který upřel Bohu schopnost mluvit.

1 0
možnosti
  • Počet článků 8
  • Celková karma 15,16
  • Průměrná čtenost 20998x
Je mi něco přes 60 let, Hodonín. Ve volných chvílích se věnuji různým analýzám ať ekonomickým, sportovním, ale i společenským. Mým cílem není jen kritizovat, jak je to běžné, ale především hledat cesty, jak a čím věci vylepšit.

lunga.jan@gmail.com

 

Seznam rubrik

Oblíbené články