Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Víte, co by mě zajímalo? Proč tolik našich lidí odešlo bydlet a pracovat třeba právě do Německa a tak málo Němců naopak do Česka. Proč ti Němci a Rakušáci jezdí v drahých autech, proč je třeba Malorka a Ibiza v létě plná Němců a proč němečtí a rakousští důchodci tráví měsíční "dovolenou" na Kanárech v 5 * hotelích s all inclusive. To se na nějakých 11.000 rozdílu svést nedá. Nevím, jaké jsou v SRN daně z příjmu, ale když budu počítat +- stejně, jako u nás, kolik zbyde po zaplacení všech nutných výdajů rodině se dvěma průmernými příjmy u nás a kolik v SRN? I kdybych počítal, že je bydlení vyjde na 40 tisíc, tak jim po odečtení daní zbyde cca 100. U nás dejme tomu 35. Kde je ten zbytek do toho rozdílu 11000, to by me vážně moc zajímalo.

1 0
možnosti

Pravičáci si pořád myslejí, že západáci se mají stejně jako my, když sice mají vyšší mzdy, ale i vyšší ceny.

1 0
možnosti

Já s vámi budu i souhlasit, co se týče toho reálného rozdílu 25% a zaměřím se na příjmových dolních cca 40%.

Právě těch 25% rozdílu u lidí s nejčastějšími příjmy rozhoduje o tom zda mají možnost si našetřit na důchod, nebo ne, zda si mohou vytvořit nějakou finanční rezervu, dopřát si dovolenou, zda si mohou dovolit založit rodinu a mít děti, nebo ne.

Troufám si tvrdit, že právě těch 25% rozdílu způsobuje onu "blbou náladu" u nás. Spousta lidí, přestože se nefláká a má zaměstnání, pracuje za tak nízkou mzdu, že reálně se cítí být otrokem pracujícím za byt a stravu a nezbytné náklady na život. Přitom skoro to samé by jim stát zajistil, i kdyby se váleli doma a nehnuli prstem. To prostě není fér a ti lidé to cítí.

Těch 25% navíc prostě dělá rozdíl mezi otrokem a někým, kdo se díky finanční rezervě může cítit relativně svobodný.

2 0
možnosti

na západě je dražší tak bydlení, Vše ostatní buď stejně drahé nebo levnější a kvalitnější. Viz potraviny

0 0
možnosti

jako ze treba sluzby? Kadernik, instalater, atd.

To asi tezko.

1 0
možnosti

Píšete, že jste ekonom. Takže byste měl znát příčiny toho rozdílu a také to, že např. Německo dohnat nelze, pokud tam nedojde k nějaké katastrofě. Já si nestěžuji. Dokonce se mám lépe, než byly mé odhady před 25 lety.

0 0
možnosti

J26a87n 41R33á69ž

23. 9. 2017 15:26

Většině lidí jsou jakékoliv podobné výpočty naprosto lhostejné. Zajímají je zcela jiné parametry. Například: Kamarád "odešel" v roce 1975 do Rakouska a tam se za ním přistěhovala legálně za dva roky jeho manželka. On dělal celou dobu řidiče rozvážejícího po Vídni potraviny a žena zpočátku uklizečku v nemocnici a později až do pětašedesáti let pomocnici v domácnosti (hospodyni a vychovatelku) u vídeňského radního. Oba jsou dnes v důchodu, bydlí v sedmém vídeňském okrese - Neubau, což je skoro střed Vídně, v komfortním bytě, mají privátní zdravotní pojištění a pět let staré VW Passat. Jezdí v zimě na měsíc někam do tepla, což jim pokryje důchod a jednou za dva roky zajedou se podívat někam za oceán, na což sii přidají prostředky z výnosů svých úspor. Právě teď jsou na pět týdnů v Jižní Americe. Když za nimi přijedu na návštěvu, nemám pocit, že by se nějak moc uskrovňovali.

Takže spíše než nějaké statistické srovnávací údaje, je více relevantní srovnávat jak se má řidič-důchodce, který přijel do Rakouska před čtyřiceti lety s holým zadkem a řidič- důchodce, který žije a budoval zázemí v ČR celý život.

5 1
možnosti

P73a67v84e38l 35H71o74r57á44k

23. 9. 2017 19:27

No podobné úvahy jsou pro ekonoma naprostá sci-fi.

1 0
možnosti

K porovnání příjmů - nejde o to jestli rozdíl je 11 nebo 67 tisíc. V čem je problém, je, že po odečtení základních nutných výdajů zůstane rodině v zahraničí nějaká celkem slušná částka, zatímco české rodině obvykle už nic. A to - což je extrémně důležité - každý měsíc!!!!! Jestli vám zůstává měsíčně 11 tisíc nebo padesát, samozřejmě čas ten rozdíl zvyšuje, ale u nuly je to pořád nula. A nevyprávějte mi pohádky o rozdílných nákladech na bydlení a ostatní věci v Česku a jinde, mám osobní zkušenosti s bydlením v cizině, ony jsou velmi rozdílné náklady už v jedné zemi, takže bych to tím ani nekomplikovala. Obecně jdou naše životní náklady trochu nižší, zatímco platy výrazně nižší. Tečka. To neokecáte, to je fakt.

5 2
možnosti

at mate kolik chcete, tak se vzdycky najdou lide, kteri umi zit s mensim prijmem..... tj. kolik nam zbyde je zpusobeno NAMI

1 0
možnosti

J90a17r50d19a 81S61o10k15o11l

23. 9. 2017 12:27

Vaše teorie je vaše . Já to vidím tak že roste průměrný plat ale mnohem pomaleji rostou platy většiny těch co vytváří hodnoty na nichž závisí růst ekonomik. Druhá stránka je že platy rostou ale ceny také takže nula od nuly pojde;-D

0 2
možnosti

1) realny rust platu (ocisten o inflaci) je docela velky

2) vy neuznavate zadnou jinou, nez manualni praci?

1 0
možnosti

Poměr mzdy k HDP je u nás nejnižší v EU, to není žádná manipulace. Ano, v západních zemích jsou vyšší náklady na bydlení, ale ne na spotřební zboží a stejně tak ceny služeb se už pomalu blíží těm našim.

3 0
možnosti
Foto

O kvalitních potravinách ani nemluvě.

0 0
možnosti

K72a54r39e73l 85B82o18k

23. 9. 2017 10:48

Za svůj život jsem hodně času ztrávil v zahraničí, jak pracovně, tak i soukromě a musím Vám dát za pravdu. Jak Rakušáci tak Němci jsou přesvědčeni, že se u nás žije dobře. Za Váš blok Karma.R^

0 0
možnosti

To jo, žiji v příhraničí a mohu potvrdit, že Rakušáci, kteří si skoupili sousední domy jsou přesvědčení, že se u nás žije dobře. Do práce to mají do Rakouska kousek a nákupy za rakouské výplaty v COOPu si také nemohou vynachválit.

Asi 10 km dál, na bývalém hraničním přechodu s Rakouskem žijí uprchlíci. I ti si nemohou vynachválit,že to mají kousek k nákupům do ČR.I ti dokonce tvrdili, že se v ČR žije dobře...Vidíte jak hezká je hra s přesvědčením jak je jinde dobře?

6 0
možnosti

Myslím si že by pro nás mělo být důležité to kolik zůstane v peněžence na konci roku při normálních mzdách a nákladech na žití, nám a kolik třeba v Německu. Pravdou je že jak rozdílné jsou platy tak rozdílné jsou i výdaje.

0 0
možnosti
  • Počet článků 8
  • Celková karma 15,15
  • Průměrná čtenost 20998x
Je mi něco přes 60 let, Hodonín. Ve volných chvílích se věnuji různým analýzám ať ekonomickým, sportovním, ale i společenským. Mým cílem není jen kritizovat, jak je to běžné, ale především hledat cesty, jak a čím věci vylepšit.

lunga.jan@gmail.com

 

Seznam rubrik

Oblíbené články