Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JP

J60o88s16e58f 61P90o12t55r

12. 2. 2014 21:03

Ach, jo, už je to tady zase, ty idee reálného socialismu žijí natvrdo v hlavě blogera  i diskutujících.

Dělení historie na etapy podle vlastnictví výrobních prostředků si vymyslel Karel Marx, jako vědecké potvrzení vývoje věčné hmoty k životu, odtud k vědomí a odtud přes etapy vývoje lidské společnosti až ke komunismu. S kolapsem reálného socialismu byly i tyto myšlenky odváty na smetiště dějin. Jestli se dají takto charakterizovat historické etapy, pak to platí pouze   v omezené míře pro Evropu, ale vůbec ne pro zbylý svět.

Marx tento vývoj popsal na základě falešné představy o bytí : základem je věčně trvající hmota, jejíž jedním atributem je pohyb, speciální formou pohybu je vývoj. Hmota se musí vyvíjet.

Tato představa má dvě chyby:

Kosmologie zjistila, že hmota vznikla před určitou dobou Velkým třeskem a po určité době ve Velkém mrazu zanikne. Pro vývoj zde není místo.

Druhý rozpor je ten, že pokud má hmota vlastnost vyvíjet se, nastupuje otázka, kde tu vlastnost vzala ? Nerovná se Hmota = Konstruktér ? Úsměvné je, že pan Kounovský si myslí, že feudálové velebili svůj feudální řád, to je fakt totální potvrzení duševního dědictví z reálného socialismu.

0 0
možnosti
AK

Mně připadá spíš úsměvné jak je možné nechápat současnost díky nepochopení Marxe.

Nemyslím to k čemu dospěl nebo co navrhoval, ale základy jeho přístupu a to, jak chápal společnost v historickém kontextu. To je totiž platné dodnes.

Ale je to logické - dnešní elity se starají aby lidé byli stále hloupější a tak klesá úroveň vzdělání a tím i schopnost pochopit systémové jevy - například jak funguje neoliberální kapitalismus.

Skvěle se vládne lidem, které sice naučíme třeba dělat prezentace v Powerpointu, ale kteří jinak jsou systémově hloupí. A tak je rozdělím a panuji - nabídnu jim obětního beránka, třeba že za všechno můžou nemakačenkové a řadě z nich to stačí.

0 0
možnosti
  • Počet článků 7
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 23998x
Je mi něco přes 60 let, Hodonín. Ve volných chvílích se věnuji různým analýzám ať ekonomickým, sportovním, ale i společenským. Mým cílem není jen kritizovat, jak je to běžné, ale především hledat cesty, jak a čím věci vylepšit.

lunga.jan@gmail.com

 

Seznam rubrik

Oblíbené články