Diskuse

Proč ztroskotal socialismus?

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J62o95s84e83f 47P78o98t81r

12. 2. 2014 21:03

Ach, jo, už je to tady zase, ty idee reálného socialismu žijí natvrdo v hlavě blogera  i diskutujících.

Dělení historie na etapy podle vlastnictví výrobních prostředků si vymyslel Karel Marx, jako vědecké potvrzení vývoje věčné hmoty k životu, odtud k vědomí a odtud přes etapy vývoje lidské společnosti až ke komunismu. S kolapsem reálného socialismu byly i tyto myšlenky odváty na smetiště dějin. Jestli se dají takto charakterizovat historické etapy, pak to platí pouze   v omezené míře pro Evropu, ale vůbec ne pro zbylý svět.

Marx tento vývoj popsal na základě falešné představy o bytí : základem je věčně trvající hmota, jejíž jedním atributem je pohyb, speciální formou pohybu je vývoj. Hmota se musí vyvíjet.

Tato představa má dvě chyby:

Kosmologie zjistila, že hmota vznikla před určitou dobou Velkým třeskem a po určité době ve Velkém mrazu zanikne. Pro vývoj zde není místo.

Druhý rozpor je ten, že pokud má hmota vlastnost vyvíjet se, nastupuje otázka, kde tu vlastnost vzala ? Nerovná se Hmota = Konstruktér ? Úsměvné je, že pan Kounovský si myslí, že feudálové velebili svůj feudální řád, to je fakt totální potvrzení duševního dědictví z reálného socialismu.

0 0
možnosti

Mně připadá spíš úsměvné jak je možné nechápat současnost díky nepochopení Marxe.

Nemyslím to k čemu dospěl nebo co navrhoval, ale základy jeho přístupu a to, jak chápal společnost v historickém kontextu. To je totiž platné dodnes.

Ale je to logické - dnešní elity se starají aby lidé byli stále hloupější a tak klesá úroveň vzdělání a tím i schopnost pochopit systémové jevy - například jak funguje neoliberální kapitalismus.

Skvěle se vládne lidem, které sice naučíme třeba dělat prezentace v Powerpointu, ale kteří jinak jsou systémově hloupí. A tak je rozdělím a panuji - nabídnu jim obětního beránka, třeba že za všechno můžou nemakačenkové a řadě z nich to stačí.

0 0
možnosti

Řada amerických filmů hrozí nebo končí zkázou planety.

Ale ani hollywoodští scénáristé si zřejmě nedovedou představit zánik kapitalismu.

Konec naší planety ano, konec kapitalismu ne.

To opravdu už nic jiného nepřijde?

Zbavili jsme se socialismu sovětského typu a je to dobře, ale že by mě současný lichvářsko-exekutorsko-mafiánský kapitalismu s naplňoval nadšením, to nemohu říct.

Feudálové byli kdysi také přesvědčeni, že žijí v nejdokonalejší společnosti a taky si nedovedli představit, že by mohlo přijít něco jiného...

2 0
možnosti

Socialismu nikdy a nikde neztroskotal, protože ztroskotat ani nemohl, přešel pouze z nižší národní fáze, do vyšší globální fáze. Prostě lidstvo uznalo jako celek, že kapitál je dobrý sluha, ale zlý pán. Recidivy se samozřejmě vyskytují.

0 0
možnosti
Foto

Informační revoluce pomalu nahrazuje tu industriální.

Jak se s tím vyrovná společenský řád jsem docela zvědav.

0 0
možnosti