Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JR

raz

26. 2. 2012 17:20
Jak slyším "usměrňování", či "státní regulování" ekonomiky

dostávám kopřivku. A  že takto může uvažovat odborník  i dnes, když se ukazuje, že všechny státní regulační zásahy se ukazují jako zcela neúčinné z hlediska reálného řešení globální krize sociálního kapitalismu, je až zarážející.  Státní rozpočtovou stimulaci agregátní poptávky podle teorie J.M.Keynese lze alikovat výhradně u států s velkými rozpočtovými rezervami, nikoliv  u zadlužených ekonomik současného světa a přes to takové pokusy zanamenáváme. Obamovo rozhodnutí takto nastartovat hospodářství USA má za následek zobrovský vnitřní zadlužení i u tak výkonné ekonomiky. Uhlídat ekonomiku pomocí Friedmanových "peněžních pák" není účinné za socialisticky orientovaných vlád většiny krizí postižených států. A už vůbec nelze najít východisko ze současné krize nějakým dalším "usměrňováním"  či "regulováním", jak navrhujete, protože by to jen znamenalo posilování státního, většinou jen politicky motivovaného dirigismu ekonomiky, což  je cestou k prohlubování současného krizového stavu.

0 0
možnosti
KN

Karl Novak

25. 2. 2012 19:14
Podstatná chyby je hned v první větě:

"a s tím spojená řešení usměrňování ekonomického vývoje."

"Usměrňování" je právě tou příčinou krize.

To "usměrňování" vede spolehlivě ke krizím.

0 0
možnosti
Q

quoko

25. 2. 2012 10:09
Nesmysl

Píšete:  "Když potom sečteme všechny tyto mzdové a ziskové položky získáme sumu nákladů a tedy i cenu, za kterou se dané zboží prodává."

Každý ekonom ví, že cena závisí na trhu, na poptávce. Lépe řečeno: cenu si sice můžete stanovit podle svých nákladů, ale jestli  se to prodá, závisí jenom na poptávce.

Poptávka se nedá vykalkulovat.

1 0
možnosti
JR

raz

26. 2. 2012 17:25
Re: Nesmysl

Možná si autor představuje, že by  za účelem regulace cen byl opět zřízen Státní cenový úřad jako předstupeň obnovení funkce Státní plánovací komise.

Možná se mu zalíbil vtip: Jaký je tozdíl mezi EU a RVHP? Odpověď:  RVHP na rozdíl od EU fungovala!

0 0
možnosti
  • Počet článků 8
  • Celková karma 15,16
  • Průměrná čtenost 20998x
Je mi něco přes 60 let, Hodonín. Ve volných chvílích se věnuji různým analýzám ať ekonomickým, sportovním, ale i společenským. Mým cílem není jen kritizovat, jak je to běžné, ale především hledat cesty, jak a čím věci vylepšit.

lunga.jan@gmail.com

 

Seznam rubrik

Oblíbené články