Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jaké práce jsou už neúnosné pro většinu zaměstnanců?

I když život nám dnes komplikují inflace, dostupnost bydlení a válka na Ukrajině, které neumíme ovlivnit, jsou situace, které bychom ovlivnit dokázali, ale málo se to řeší.

I když jsem vysokoškolák, měl jsem možnost si vyzkoušet manuální práci přímo ve výrobě v několika firmách a to po dobu několika let. Proč? Práce v kanceláři mě moc neuspokojovala a také jsem si chtěl vyzkoušet, jaké to je fyzicky pracovat v nepřetržitém provozu, jak se takový člověk cítí. Zajímaly mě také mezilidské vztahy, to je mezi lidmi navzájem a vztahy nadřízenosti a podřízenosti. Pracoval jsem tak v jedné firmě v Brně-Slatině, Bzenci a Holíči, což je Slovensko. Všechny firmy měly více jak 500 zaměstnanců. I když se mnozí při čtení tohoto článku zde najdou, snažil jsem se psát všeobecně, protože stejné nebo podobné situace jsou určitě i v jiných firmách a proto by se s tím mělo něco dělat.  

První problém – označil bych to jako nezvládnuté zapracování nových zaměstnanců.

Ve firmě přijímali denně skutečně hodně nových zaměstnanců. Přivedli nás na pracoviště a řekli, tu se zapracujete. Zapracují vás naši zkušení dlouholetí pracovníci. Pracoviště se skládalo ze šesti pracovních míst, sedělo se u jednoho stolu vždy tři proti sobě. Jedna operace trvala asi 10 sekund, takže na začátku bylo jen několik součástek, které se skládaly, a po minutě práce byl hotový celý výrobek. Za minutu tak bylo vyrobeno postupně šest výrobků, za hodinu přes 300 a za změnu, spočítejte si to, ale vychází to přes dva tisíce kusů. V čem je problém? V tomto případě v zapracování nových osob. Při takové nenáročné práci se člověk relativně rychle zapracuje, ale to se zapracuje jen na jednom pracovišti. Když se pak stane, že vás v jiný den přeřadí na jiné z těch šesti pracovišť, nemohou o vás chtít hned stejnou zručnost a to jen na základě toho, že se na tu práci, třeba souseda, denně koukáte. Dívat se a získat zručnost je úplně něco jiného. Takže nejen pro pracovníky, ale především pro menežery. Chcete-li, aby lidé práci ovládali, dejte jim dostatek času na zapracování. V tomto případě by měl každý pracovník pracovat na každém pracovišti půl hodiny až hodinu, někde i více a teprve potom být zařazen do kolektivu, který by pracoval podle podnikových norem. Po hodinovém zapracování nečekejte, že budou noví pracovníci trhat normy všude, kam je postavíte nebo posadíte. Nestane-li se to tak, hned na začátku pracovníkovi práci zprotivíte.

Druhý problém – zaměstnavatel udělá z člověka robota

Jsou pracoviště, kde můžete pracovat v rytmu, jaký si sám stanovíte, ale často jste součástí kolektivu, kde se musíte přizpůsobit tempu ostatních. Abyste ostatní nebrzdil, musíte udělat každou minutu několik stejných úkonů a výrobek posunout dál, kde už čeká jiná osoba. Klasická pásová výroba, kde výrobě vládnou normy. Ty byly stanoveny skutečně vysoké, takže splnit je bylo docela náročné.  Takže odskočit si někam v případě potřeby – neexistovalo, kýchnout, vysmrkat se nebo se jen tak protáhnout, to prostě nešlo, zdržoval byste ostatní. Jaké by mělo být doporučení odborů? Při vysoké opakovatelnosti s jednostranným pohybem by měla být každou hodinu krátká přestávka a to nejen kvůli očím, ale i rukám, nohám i páteři, aby se svaly nezasekly, a aby člověk dokázal chvíli myslet i na něco jiného.  

Dokud tyto opakující se práce ještě nedělají roboti, musí to dělat lidé. Ale ti nejsou a nikdy nebudou roboty. V jiné firmě byla také velká fluktuace a já jsem po několika letech měl možnost s mnohými mluvit a položit jim otázku – proč odešli? Nedalo se to vydržet. Dvanáctihodinová pracovní doba. Nevolníci si před více jak dvěma stoletími vydobyli osmihodinovou pracovní dobu a dnes ji tu máme zase. Kde by neměla být? Tam, kde se dělají celou směnu krátké a mnohokrát opakující úkony, to je 60, ale v některých případech jen 30 úkonů za hodinu. Aby vám z toho nezačalo blbnout po psychické stránce a zároveň si nezničili zdraví, bude muset být v takových případech maximálně osmihodinová pracovní doba. V opačném případě to lidé nevydrží bez ohledu na to, zda jsou mladí nebo starší. Tu musí být dostatek času na regeneraci a na to, aby si tělo zvyklo i na jiný pohyb. Takže odbory, máte úkol prosadit, aby tam, kde se za osmihodinovou pracovní dobu uskuteční více jak 480, v některých případech jen 240 stejných úkonů, byla maximálně osmihodinová pracovní doba. V opačném případě bude velká nemocnost a následně fluktuace. V žádném případě se to nespraví jen vyššími mzdami nebo příplatky za práci v noci nebo přesčas. Ani předčasný odchod do důchodu nepřinese lidem na takových pracovištích uklidnění na duši, těle a v rodině.  

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Lunga | středa 26.10.2022 10:31 | karma článku: 0 | přečteno: 182x
  • Další články autora

Jan Lunga

Co když vztah volně žijící zvěř a její regulátor stavu přestane fungovat?

Když se pokoušíme oživovat přírodu původními živočichy, kteří v minulosti regulovali stav živé přírody, musíme si uvědomit, že může dojít k situaci, která původně normální vztah nejen zkomplikuje, ale dovede i do kolapsu.

21.4.2024 v 18:35 | Karma: 15,18 | Přečteno: 304x | Diskuse| Společnost

Jan Lunga

Konflikt palestinsko-izraelský

Přiznám se, že mi vadí jednostranný pohled odborníků na situaci, která tam vznikla před několika týdny.

26.10.2023 v 19:58 | Karma: 14,48 | Přečteno: 450x | Politika

Jan Lunga

Když si nevážíme mladých hokejistů, tak nám musí odcházet do zahraničí

Co třeba ještě udělat, aby ten náš hokej dále patřil do světové špičky, a aby ti naši mladí kluci rádi trénovali a hráli i u nás doma?

1.10.2023 v 12:22 | Karma: 6,27 | Přečteno: 198x | Diskuse| Sport

Jan Lunga

Procházka nejmenšími zeměmi Evropy a jejich fotbalovými ligami

Všichni hledají nej – největší stadion, nejdražší fotbalista, nejlepší fotbalová soutěž. Co se ale tak podívat na opačnou stranu – na fotbalové ligy evropských trpasličích zemí, kde hrají většinou amatéři.

28.7.2023 v 19:08 | Karma: 10,60 | Přečteno: 219x | Diskuse| Sport

Jan Lunga

Neziskovky neblbněte.

Krátké zamyšlení nad tím, jak fungují neziskovky a do čeho investují peníze, které jim naši občané posílají.

16.2.2023 v 10:15 | Karma: 44,48 | Přečteno: 7082x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Fotbalový zápas se dohrál noži. Další důkaz, jak války klanů sužují Německo

14. května 2024

Premium Tam, kde kdysi přilétla nějaká ta rána pěstí, se dnes střílí. Řeč je o okresním fotbale v Německu,...

Chybí důležitý lék na astma, i kvůli ceně. Kdo koho vydírá? přou se lidé

14. května 2024

Premium Češi s astmatem, alergií či chronickou obstrukční plicní nemocí složitě shánějí lék ve spreji...

Na Ukrajině se už vykládá pomoc z amerického miliardového balíku

13. května 2024  22:27

Americká vojenská pomoc pro Ukrajinu v rámci balíku, který Kongres schválil koncem dubna, již...

Při hromadné nehodě na Karlovarsku zemřel člověk, další čtyři se zranili

13. května 2024  16:13,  aktualizováno  21:35

Vážná dopravní nehoda dvou osobních a nákladního vozidla uzavřela silnici I/6 u Čichalova na...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 8
  • Celková karma 15,18
  • Průměrná čtenost 20998x
Je mi něco přes 60 let, Hodonín. Ve volných chvílích se věnuji různým analýzám ať ekonomickým, sportovním, ale i společenským. Mým cílem není jen kritizovat, jak je to běžné, ale především hledat cesty, jak a čím věci vylepšit.

lunga.jan@gmail.com

 

Seznam rubrik

Oblíbené články