Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vlci v minulosti zde byli potřební pro regulaci zvěře, dnes jsou jen společenskou přítěží

Nebudou nám ti roztomilí vlci z televizní obrazovky kromě škod na domácích zvířatech v budoucnu způsobovat ještě i jiné škody, které zatím nevidíme nebo spíše nechceme vidět?

Nedávno některá z televizních společností ukázala záběry nějaké vlčí smečky, jak se na ni chodí dívat lidé z výšky, procházejíc se po nějakém lanovém mostě. Nevím, zda to bylo někde volně v přírodě nebo někde v ZOO, ale působilo to velmi dojemně. Ono bezpečně, pěkně a příjemně působí každé setkání s jakoukoli šelmou, pokud je vás více a mezi vámi a šelmou jsou nějaké mříže nebo příkop.  

Shodou okolností jsme se nedávno vrátili se skupinou turistů z výšlapů po našich kopcích. Jednou z rána, když jsme tak vyráželi na delší túru, tak jsme potkali nějakou babičku s asi osmiletou  vnučkou a nějak jsme se dali do řeči. Ta nám mimo jiné řekla, že vnučku doprovází každý den do školy i ze školy, protože rodina bydlí na konci vesnice, trochu o samotě a asi před měsícem se v blízkosti pohyboval nějaký vlk.  Strach má tedy nejen vnučka, ale i maminka, takže se úkolu ochránce musela ujat babička, která je už na důchodu. Toto je jedna zkušenost. Vlků a vlčích smeček u nás přibývá hlavně v pohraničí, takže je jasné, že bude přibývat i případů setkání se s touto šelmou. Divím se, že se ještě neozvali žádní rodičové, kteří mají podobné zkušenosti se svými dětmi nebo učitelé, kteří o takových případech vědí nebo na dětech pozorují příznaky strachu z takových setkání. Asi se čeká na to, až se objeví nějaký dětský psycholog, který si tohoto stavu všimne a vyvolá reakci. Závěr je tedy tento: člověk nemusí být sežrán, ani napaden, jak se o vlcích traduje, ale následné trauma z nepříjemného zážitku může zanechat důsledky na celý život.

     Mně samotnému se jednou stalo, že jsem si vyjel na kole do lesa, a když jsem tam odpočíval, slyšel jsem v dáli řev nějakého vlčáka (psa). On musel být velice naštvaný, protože bez přestání řval svým hlasem a myslím si, že v okruhu jednoho km nebylo tehdy žádného živého ptáka. V žádném případě jsem neměl chuť se s ním střetnout a tak jsem sedl na kolo a ujížděl ven z lesa. Trvalo mi pak asi tři roky, než jsem se do těch končin vydal znovu.  Jedna moje známá mi zase vyprávěla svůj zážitek, že byla na kole v lese na konvalinkách, a když se vracela domů, vyplašila divočáka a ten prý asi 5 metrů od ní s ní běžel stejným směrem.  Byla dohukaná a řešila problém, zda má přidat nebo ubrat na rychlosti. To prý trvalo asi 30 vteřin, což byla pro ni věčnost. Od té doby prý už na konvalinky nešla. Takže příznivci vlků, uvědomte si, že i takové situace nastávají a budou přibývat. Občané Slovenska nejsou určitě lenivější nebo pohodlnější než Češi, ale do hor se tak nehrnou hlavně proto, že se obávají střetnutí s medvědem. A i když nás nějak přesvědčujete, že jak medvěd, tak ani vlk lidem neublíží, strach určitě nahánějí. Tak se asi stane i to, že ubude houbařů a i dětí, které se často pohybovaly v okolí stád ovci, koz a krav, tedy v přírodě, protože se o ně budou bát rodiče.

    Co se týče argumentu, že vlci jsou lékaři přírody a požírají slabé a neduživé, tak bych rád upozornil na toto. Pokud smečka loví a vidíte to i v televizi, zaměří se na nejpomalejšího a nejslabšího. Takže zdravá srna sice uteče, ale zdravé mládě nepřežije. A to je škoda. A ještě jeden argument,  který známe u lidí, ale platí zřejmě i v říši zvířat. Která březí samice donosí zdravější mládě, ta která žije v klidu a pokoji nebo ta, kterou každý třetí den nahání smečka vlků?

    Když to tedy všechno shrneme a přičteme i škody způsobené vlky na lesní zvěři a zvýšené náklady na ochranu stád, tak nejen já, ale i většina čtenářů pochopí, že vlci nám do přírody žádný velký přínos nepřinášejí. Jediný přínos, který jsem zatím zaznamenal, je ten, že se zvýšil počet osob na Ministerstvu životního prostředí a tím se snížila nezaměstnanost. A i ta je příliš nízká, protože se ví, že optimální nezaměstnanost je kolem 5 %. No a kdo potom bude zabezpečovat tu potřebnou regulaci zvěře? Myslivecká sdružení. O zvěř hlavně v zimě pečují, ale v případě potřeby musí stavy regulovat, aby se zvěř nepřemnožila.

       Bylo by proto dobré, aby se ta většina, která tento článek správně pochopí, semkla a ozvala se. Předpokládám, že dole v komentáři, se budou ozývat především oponenti těchto názorů, ale tak to v životě chodí, ti, co souhlasí, jen přikyvují a mlčí. Pokud bych vychvaloval Spartu, budou se negativně ozývat jen slávisté, pokud to bude obráceně, ozývat se budou zase sparťané. A nakonec – na kovidová opatření nadávali všichni ti, kterým se v rodině nic vážného nestalo, zatímco jejich správnost pochopili hlavně ti, kde jim někdo těžce onemocněl nebo zemřel.

 

Autor: Jan Lunga | pátek 18.6.2021 16:08 | karma článku: 22,27 | přečteno: 550x
  • Další články autora

Jan Lunga

Co když vztah volně žijící zvěř a její regulátor stavu přestane fungovat?

Když se pokoušíme oživovat přírodu původními živočichy, kteří v minulosti regulovali stav živé přírody, musíme si uvědomit, že může dojít k situaci, která původně normální vztah nejen zkomplikuje, ale dovede i do kolapsu.

21.4.2024 v 18:35 | Karma: 15,16 | Přečteno: 299x | Diskuse| Společnost

Jan Lunga

Konflikt palestinsko-izraelský

Přiznám se, že mi vadí jednostranný pohled odborníků na situaci, která tam vznikla před několika týdny.

26.10.2023 v 19:58 | Karma: 14,48 | Přečteno: 450x | Politika

Jan Lunga

Když si nevážíme mladých hokejistů, tak nám musí odcházet do zahraničí

Co třeba ještě udělat, aby ten náš hokej dále patřil do světové špičky, a aby ti naši mladí kluci rádi trénovali a hráli i u nás doma?

1.10.2023 v 12:22 | Karma: 6,26 | Přečteno: 197x | Diskuse| Sport

Jan Lunga

Procházka nejmenšími zeměmi Evropy a jejich fotbalovými ligami

Všichni hledají nej – největší stadion, nejdražší fotbalista, nejlepší fotbalová soutěž. Co se ale tak podívat na opačnou stranu – na fotbalové ligy evropských trpasličích zemí, kde hrají většinou amatéři.

28.7.2023 v 19:08 | Karma: 10,60 | Přečteno: 218x | Diskuse| Sport

Jan Lunga

Neziskovky neblbněte.

Krátké zamyšlení nad tím, jak fungují neziskovky a do čeho investují peníze, které jim naši občané posílají.

16.2.2023 v 10:15 | Karma: 44,48 | Přečteno: 7081x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 8
  • Celková karma 15,16
  • Průměrná čtenost 20998x
Je mi něco přes 60 let, Hodonín. Ve volných chvílích se věnuji různým analýzám ať ekonomickým, sportovním, ale i společenským. Mým cílem není jen kritizovat, jak je to běžné, ale především hledat cesty, jak a čím věci vylepšit.

lunga.jan@gmail.com

 

Seznam rubrik

Oblíbené články