Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kdo vyhraje nejbližší parlamentní volby?

1. kdo vyřeší nespravedlivé rozdíly v příjmech důchodců, 2. minimalizuje zdravotní a psychické problémy z robotizace člověka úpravou délky pracovní směny

Nejen já, ale i vy máte určitě zkušenosti s toho, že čím je starší důchodce, tím je jeho důchod nižší. Jako příklad uvedu skutečnost zjištěnou z jednoduchého výzkumu. Paní učitelka, která před rokem odešla do důchodu, má důchod kolem 15 tisíc korun. O deset starší učitelka má už důchod jen o pár stovek vyšší než 12 tisíc a 80-ti letá důchodkyně, která taktéž celý život prožila ve školství, mi řekla, že teprve nedávno její důchod překročil hranici deseti tisíc korun. Vysvětlení je jednoduché. Důchody se vypočítávají z průměrných mezd a ty za poslední desítky let velmi výrazně vzrostly a dá se očekávat prudký nárůst mezd v nejbližších 20-ti letech, protože cílem je, co nejrychleji se vyrovnat mzdám z našeho okolí. Současné zvyšování důchodů na základě inflace je už nedostačující, protože se vládami nějak opomíjí, a i když se občas důchody zvýší, nezachycují průměrný trend spojený se zvyšujícími se mzdami. Řešení by byla možná dvě: 1. všem stejné důchody a to podle počtu odpracovaných let (tak to už existuje v některých vyspělých zemích, ale myslím, že tato společnost ještě nedospěla do takového stádia vývoje, aby si to mohla dovolit), 2. důchody upravovat průběžně tak, aby každý věkový ročník měl přibližně stejný průměrný důchod jako celek. (Průměrné důchody 60-letých = průměrným důchodům 70-ti letých = průměrným důchodům 80-ti letých). Technicky by to bylo velmi jednoduše proveditelné, byla by to jen otázka ekonomických zdrojů. Mělo by se k tomuto narovnání důchodů přikročit co nejdříve, aby byla zabezpečena určitá společenská spravedlnost a hlavně proto, že se to týká všech, kteří se dožijí důchodového věku, téměř všech z důvodů zvýšených výdajů na zdravotní péči ve stáří a 50-ti % těch, kteří přežijí svého životního partnera a potom už musí vyžít jen z jednoho důchodu. Nemělo by tak platit, že současní dva důchodci si žijí docela slušně s příjmem kolem 30-ti tisíc korun, zatímco 80-ti letá babička musí vyžít jen s deseti tisíci korunami.

 

2. Hlavně ta starší generace asi viděla starší černobílý film Moderní doba s komikem Charlesem Chaplinem, kde se komik vysmívá nastupující generaci moderních strojů a s tím související prácí dělníků. Známá je zvláště ta scéna z utahování šroubů na běžícím pásu, a tato deformace se potom, ale jen ve filmu, přenesla i do jeho soukromého života s trhavými pohyby v obou rukách. V té době taková pracovní situace byla hodně přehnaná, ale naznačovala, kam až může dospět moderní technika. A právě vývoj už dospěl do takového stádia, že se z původních výroben staly montovny. Polotovary nebo výrobky tam vyrábějí stroje, a co ještě nedokáže vyrobit nebo zmontovat stroj, zastupuje ho tam dělník – operátor. A ten pracuje buď sám, nebo v menším kolektivu a vykonává stále dokola operace trvající od několika vteřin až po několik minut. Operátor nemá čas kýchnout, vysmrkat se, napít se nebo si očistit brýle a už vůbec ne si odskočit na potřebu nebo se trochu protáhnout ze strnulého postoje. Co s tím? Zatím se dá čekat jen na to, že i na tyto operace budou jednou vymyšleny stroje a nahradí člověka. Ale než budou vymyšleny, měla by se na ochranu operátora stanovit určitá hranice, to je časový limit nepřerušované práce za směnu, co zdravý lidský organismus ještě snese vykonávat po delší časové období, aby nezkolaboval fyzicky nebo psychicky. Pro srozumitelnost uvádím příklad: za horní časovou hranici jedné operace stanovím jednu minutu. Pro dnešní 7-mi hodinovou pracovní dobu by horní hranice opakujících se operací za směnu měla být 7x60=420. (A my jsme dělali bez problémů 1900 kusů za 12 hodin, což je skoro něco neuvěřitelné.) Tam, kde by většina pracovníků překračovala hranici 420 kusů za směnu, by měla být stanovena maximální 8 hodinová pracovní doba (i s přestávkami). V posledních letech  moderně zaváděné 12-ti hodinové pracovní směny by pak mohly být používané jen ve firmách, kde většina operací trvá více než minutu. Proč? No protože, pokud k tomu včas nedojde, lidé začnou z práce „magořit“, jinak se to nedá nazvat a z lidí se budou stávat chodící, ale nemyslící roboti.

Takže, kdo prosadí první řešení, získá hlasy až 25-ti % voličů, kdo prosadí druhé řešení, získá hlasy do 10-ti % voličů. A to je dost, abyste jen tímto způsobem vyhráli volby.

Autor: Jan Lunga | pátek 15.6.2018 17:49 | karma článku: 11,77 | přečteno: 390x
  • Další články autora

Jan Lunga

Co když vztah volně žijící zvěř a její regulátor stavu přestane fungovat?

Když se pokoušíme oživovat přírodu původními živočichy, kteří v minulosti regulovali stav živé přírody, musíme si uvědomit, že může dojít k situaci, která původně normální vztah nejen zkomplikuje, ale dovede i do kolapsu.

21.4.2024 v 18:35 | Karma: 15,16 | Přečteno: 297x | Diskuse| Společnost

Jan Lunga

Konflikt palestinsko-izraelský

Přiznám se, že mi vadí jednostranný pohled odborníků na situaci, která tam vznikla před několika týdny.

26.10.2023 v 19:58 | Karma: 14,47 | Přečteno: 449x | Politika

Jan Lunga

Když si nevážíme mladých hokejistů, tak nám musí odcházet do zahraničí

Co třeba ještě udělat, aby ten náš hokej dále patřil do světové špičky, a aby ti naši mladí kluci rádi trénovali a hráli i u nás doma?

1.10.2023 v 12:22 | Karma: 6,26 | Přečteno: 197x | Diskuse| Sport

Jan Lunga

Procházka nejmenšími zeměmi Evropy a jejich fotbalovými ligami

Všichni hledají nej – největší stadion, nejdražší fotbalista, nejlepší fotbalová soutěž. Co se ale tak podívat na opačnou stranu – na fotbalové ligy evropských trpasličích zemí, kde hrají většinou amatéři.

28.7.2023 v 19:08 | Karma: 10,60 | Přečteno: 218x | Diskuse| Sport

Jan Lunga

Neziskovky neblbněte.

Krátké zamyšlení nad tím, jak fungují neziskovky a do čeho investují peníze, které jim naši občané posílají.

16.2.2023 v 10:15 | Karma: 44,48 | Přečteno: 7081x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  16:50

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

  • Počet článků 8
  • Celková karma 15,16
  • Průměrná čtenost 20998x
Je mi něco přes 60 let, Hodonín. Ve volných chvílích se věnuji různým analýzám ať ekonomickým, sportovním, ale i společenským. Mým cílem není jen kritizovat, jak je to běžné, ale především hledat cesty, jak a čím věci vylepšit.

lunga.jan@gmail.com

 

Seznam rubrik

Oblíbené články