Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč je pan Babiš tak oblíben?

Průzkumy ukazují, že preference Hnutí ANO má před volbami více jak 30 %, přitom na lídra, to je pana Babiše, je slyšet všechno, jen nic dobrého. Otázkou je, proč ho tak velké množství lidí má tak rádo, někteří ho dokonce obdivují.

Včera jsem byl na besedě s jednou významnou českou novinářkou. Tam jedna z posluchaček  položila otázka, co jsou to za divné výsledky z průzkumů, když ona ze svého okolí nezná nikoho, kdo by volil Hnutí ANO.  (V dalším textu se může místo slova hnutí objevit slovo strana, lépe to zní.) Podobné otázky si asi klade i většina Pražáků, protože tam u nich mají  preference jednotlivých stran asi trochu jiné než ve zbytku republiky, jak už to tak občas bývá. Asi jsou jinak informovaní  nebo mají jiné představy, nevím. Teď budu mluvit jen za sebe.  Pracuji i v sociální oblasti a velmi často  se ve vyplněných dotaznících od náhodných osob setkávám v odpovědích na otázku, koho byste volili, že mezi nejoblíbenější strany patří Hnutí ANO, co mně potvrzuje, že údaje z médií jsou pravdivá. Já proto o objektivitě předkládaných informací z médií nepochybuji, preference odpovídají skutečnosti, ANO je skutečně oblíbené.

Proč tedy takový, podle mnohých zlosyn, má takový úspěch? Je to tím, že stejně jako v přírodě platí, že když vlk nahání zajíce a kdy oba bojují o svůj život, jeden aby přežil a druhý, aby neumřel hlady, téměř všichni fandí tomu zajíci, a proto i v případě, že tolik osob nahání pana Babiše, potom značná část veřejnosti mu fandí? Může na tom být kus pravdy, ale nemyslím, že to bude ten pravý důvod jeho obliby. Takže který?

Pan Babiš toho moc nenamluví, když něco řekne, tak mluví věcně a konkrétně, což se lidem líbí. Sympatie si asi získal svými pracovními výsledky a to zavedením systému do práce, hlavně do finanční správy. Jeho výsledkem je Elektronická evidence tržeb.  Z textu o průzkumu názorů uvedeného ve Wikipedii vyplývá, že většině obyvatelstva se tento systém zamlouvá, nevidí v tom žádnou zbytečnost. Sám nechci hodnotit rozbíhající se systém EET, ale z pohledu běžného občana v tom vidím především pozitiva - zavádí se zde systém, pořádek, ekonomický efekt  a i určitou spravedlnost mezi podnikateli. Má se tím minimalizovat možnost obcházení zákonů. Na kontrolu je zde sice Finanční úřad, organizace, která má velké pravomoci, ale co chcete po sice dobře vyškolených, ale obyčejných a jemných ženách, které jsou zpravidla vysílány na takové kontroly? Co ty mohou vyčíst z podkladů, které jim předloží zkušený ekonom, který si všechny potřebné finty, jak obejít zákon, už dávno dohodl s někým jiným. Hodně lidí tak pochopilo, že to prostě tímto současným způsobem dál nejde a proto musí přijít k pořádné počítačové evidenci, i když to společnost bude něco stát. Takže potrestat nebo pochválit pana Babiše je asi jako přemýšlet o tom, zda potrestat nebo pochválit toho, kdo vymyslel jestřábí oko v tenise, brankové kamery v hokeji nebo zavádí místo málo spolehlivých rozhodčích videozáznamy ve fotbale.  Také to bude něco stát, ale aktéři po utkání nebudou rozhádaní, takže to přinese méně negativních emocí do společnosti .

A co takové Čapí hnízdo? Ze základních zásad novinářské činnosti vím, že pokud novinář uveřejní nějaké informace, mají být potvrzeny alespoň ze dvou nezávislých zdrojů. Já jsem to udělal, proto pár stručných základních informací k této kauze.

V roce 2006 započaly práce na projektu komplexní rekonstrukce celého areálu. O 4 roky později byla rekonstrukce dokončena. Dotaci 50-ti milionů korun dostali v roce 2008. Nebyla to firma Agrofert vlastněná p. Babišem, ale někdo jiný, takoví, kteří splňovali podmínky pro malé a středně velké podniky, kterým se takové dotace udělovaly. Toto v té chvíli splňovali, proto byla jejich žádost odsouhlasena a potom peníze přišly z Regionálního operačního programu. Po splnění další podmínky, pěti let, kdy se s vlastnictvím nesmělo nějak hýbat a bylo pod kontrolou státních orgánů, firma přešla do vlastnictví firmy Agrofert.  Podle pana Babiše tam bylo kontrol několik, žádná nezjistila žádné pochybení. (Teď mi to trochu připomíná minulé století a JZD Slušovice.)

Protože jsem několik let pracovat v agentuře, která ročně rozdělovala asi 1 miliardu korun do projektů z oblasti vědy a výzkumu, na rozdíl od vás si dovedu docela podrobně představit, jak hodnocení probíhalo. Podklady nejprve zkontroluje odpovědný referent, pokud jsou splněny všechny podmínky nároku na dotaci, přejdou do komise, která je zkontroluje, znovu posoudí a případně schválí. V takové komisi sedí většinou odborníci z dané oblasti, a ti by měli vědět, kdo se v jakém projektu angažuje, obzvlášť když se jedná o projekt ve výši téměř 440-ti milionů korun a jehož dominanta Čapí hnízdo bude už v roce 2010 nominována na stavbu roku. Já osobně vidím chybu už u zadavatele tzv. Výzvy na předkládání projektů, protože investor, který investuje téměř půl miliardy do nějakého projektu, nemůže patřit do skupiny malých nebo středně velkých podnikatelů. Jak už jsem uvedl, odborná komise kontrolu tohoto projektu trošku podcenila a schválila. Následné kontroly ve firmě potom už neměly co podstatného napadnout.  Vše bylo až do roku 2015 téměř v pořádku, teprve v listopadu roku 2015 přijalo státní zastupitelství oznámení na dotační podvod a začalo vyšetřování policií. Myslím, že kdyby žadatelé o dotaci věděli, jaké problémy je budou následně čekat, nikdo by o žádných 50 milionů nežádal, a kdyby pan Babiš nešel do politiky, tak by si toho asi nikdo nevšiml. Jenomže tam je to slovo kdyby. Dotace byla v roce 2008, Hnutí ANO bylo založeno až o 4 roky později.

Nejsem kompetentní hodnotit činnost vlády, ale hodně si pokazila u občanů tím, co jim předkládají média právě v souvislosti s touto stavbou. Mluví se o tom už příliš dlouho. Dříve nikdo nic nevěděl a lidé nabývají dojmu, že celé vyšetřování stojí na mrtvém bodě. Vypadá to, jakoby vše bylo jen účelové, po volbách vše skončí. Naproti tomu občané vidí za činností bývalého ministra financí dost práce a má i výsledky, takže patřil asi k těm lepším. Jakoby vláda čekala, až pan Babiš dokončí své dílo a místo poděkování dostane za odměnu vyhazov. A protože tento způsob jednání zná mnoho lidí i ze své osobní praxe, jsou zaskočeni postupem kolegů z vlády i opozice. Své sympatie tak dávají  najevo panu Babišovi a jeho straně.

Autor: Jan Lunga | neděle 1.10.2017 0:06 | karma článku: 33,70 | přečteno: 1699x
  • Další články autora

Jan Lunga

Co když vztah volně žijící zvěř a její regulátor stavu přestane fungovat?

Když se pokoušíme oživovat přírodu původními živočichy, kteří v minulosti regulovali stav živé přírody, musíme si uvědomit, že může dojít k situaci, která původně normální vztah nejen zkomplikuje, ale dovede i do kolapsu.

21.4.2024 v 18:35 | Karma: 15,16 | Přečteno: 297x | Diskuse| Společnost

Jan Lunga

Konflikt palestinsko-izraelský

Přiznám se, že mi vadí jednostranný pohled odborníků na situaci, která tam vznikla před několika týdny.

26.10.2023 v 19:58 | Karma: 14,47 | Přečteno: 449x | Politika

Jan Lunga

Když si nevážíme mladých hokejistů, tak nám musí odcházet do zahraničí

Co třeba ještě udělat, aby ten náš hokej dále patřil do světové špičky, a aby ti naši mladí kluci rádi trénovali a hráli i u nás doma?

1.10.2023 v 12:22 | Karma: 6,26 | Přečteno: 197x | Diskuse| Sport

Jan Lunga

Procházka nejmenšími zeměmi Evropy a jejich fotbalovými ligami

Všichni hledají nej – největší stadion, nejdražší fotbalista, nejlepší fotbalová soutěž. Co se ale tak podívat na opačnou stranu – na fotbalové ligy evropských trpasličích zemí, kde hrají většinou amatéři.

28.7.2023 v 19:08 | Karma: 10,60 | Přečteno: 218x | Diskuse| Sport

Jan Lunga

Neziskovky neblbněte.

Krátké zamyšlení nad tím, jak fungují neziskovky a do čeho investují peníze, které jim naši občané posílají.

16.2.2023 v 10:15 | Karma: 44,48 | Přečteno: 7081x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  16:50

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 8
  • Celková karma 15,16
  • Průměrná čtenost 20998x
Je mi něco přes 60 let, Hodonín. Ve volných chvílích se věnuji různým analýzám ať ekonomickým, sportovním, ale i společenským. Mým cílem není jen kritizovat, jak je to běžné, ale především hledat cesty, jak a čím věci vylepšit.

lunga.jan@gmail.com

 

Seznam rubrik

Oblíbené články