Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mzdy v EU – jak je možné manipulovat s lidských myšlením v otázkách mezd

Je až k pláči, jak jsou lidé dopleteni v tom, jak se jim žije a jak se žije jinde a to na základě ukazatele průměrných příjmů.

Vezmu si na pomoc dva zdroje informací, to je dva články nedávno zveřejněné na internetu. Ze stránek finance.cz, článek Průměrná měsíční mzda v zemích OECD za rok 2016 a článek z novinky.cz, Češi mají na útratu o 11 tisíc měsíčně méně než Němci, ze dne 21.9.2017.

V prvním článku jsou pro nás zajímavá tato data. Průměrná měsíční mzda v Německu je asi 106 tisíc Kč, Rakousku 98 tisíc Kč, Velké Británii 95 tisíc Kč, Česku 27,5 tisíce Kč. V druhém článku se zase píše, že průměrný Čech si za měsíc vydělá o 428 Euro méně než průměrný Němec a to v přepočtu na to, co si za vydělané peníze může pořídit. Vypadá to hrozně, jací jsme otloukánci v Evropě, málokdo se ale pozastaví nad samotnými čísly. Zatímco podle prvního článku jsou u nás mzdy proti sousedním státům o více jak 70 tisíc korun nižší a pokud je dáme do zlomku, jsou tam v průměru více jak 3,5 krát vyšší než u nás, tak v druhém článku je tento rozdíl už jen o 11 tisíc korun vyšší, což v převedení do zlomu je asi 1,4 krát vyšší než u nás. Máme tedy dva velmi odlišné výsledky, a proto si klademe otázku:  Dělá si z nás někdo legraci nebo jsou ta čísla pravdivá? Dochází proto k tomu, že většina lidí tato čísla neumí správně posoudit, a tak mnozí politici pak mají možnost oblbovat mnohé lidí těmito informacemi a stavět tak občany proti vládě a parlamentu.  

Já jsem asi před 3 měsíci na těchto stránkách uveřejnil článek – Porovnání životní úrovně v Česku a Rakousku, takže ti kdo jej četli, jsou už trochu v obraze o skutečných rozdílech. Tam jsem prokázal, že průměrná životní úroveň v Rakousku je asi jen o 25 % vyšší než u nás a to při více jak trojnásobném průměrném platu v Rakousku. Nebylo to samozřejmě úplně přesné, protože výpočet vycházel z jednoduché rovnice, ale myslím, že výsledek odpovídá realitě. Pokud tedy vezmeme dva výše uvedené články a zamyslíme se nad nimi, zjistíme, že ač jsou oba pravdivé, jen ten druhý poskytuje natolik objektivní údaje, že z nich můžeme dále vycházet a poměřovat se s Evropou, zatímco ten první slouží skutečně jen ke statistickým výpočtům a nic konkrétního nám o naší životní úrovni neříká.  Tím chci říci, nenechávejme se jako národ strhávat málo říkajícími údaji bez patřičného komentáře.  Jako anketář jedné organizace mám možnosti se dostat do různých rodin a tak mohu říci po tom, co jsem navštívil už více jak tisíc rodin, že mám i určité informace, které jsem takto získal. Z těchto informací, ale i z jiných informací z tisku mi vychází, že v této zemi má asi jedna pětina obyvatelstva nadbytek peněz, dvě pětiny nedostatek a dvě pětiny vychází docela dobře až dobře. K těm šťastnějším patří lidé středního a staršího věku, kteří už mají stabilní zaměstnání, odrostlé děti a splacené půjčky. Ti, co se mají dobře, se nikde neozývají, ozývají se jen ti, kteří se cítí poškozeni nebo nedoceněni. A teď vzniká otázka, zda si sami neubližujeme navzájem. Už to není jen stát, vysoké daně a sociální odvody (jak se píše), muslimové, jak slyšíme v televizi, ale i my sami, kteří negativně ovlivňujeme chod ekonomiky a vytváříme určité finanční pnutí. Platí to nejen pro Česko, ale i pro ostatní vyspělé země světa.  Základní makroekonomická rovnice platná už více jak 100 let je, že S = I, což v překladu znamená, že úspory se mají rovnat investicím. Tak nějak to platilo v minulosti, kdy vysoké příjmy měli jen podnikatelé a ti je dokázali zpět investovat do nových investic. Tím se peníze točily. V dnešní době už ale existuje široké spektrum bohatých osob, kteří  jsou dobře placeni, ale nepodnikají, proto peníze z velké části jen ukládají.  Pokud vhodně utrácejí a to společnost chce a pořizují si luxusní domy, byty, jachty, auta a dovolené, je to v pořádku, protože tím podporují ekonomiku, ale pokud už vše mají a začínají jen spekulovat s drahými nákupy, které chtějí jednou v budoucnu ještě výhodněji prodat, potom to už není moc vhodné pro rozvoj ekonomiky.

Co společnosti dále ubližuje je to, že právě i z výše uvedeného důvodu mají banky nadbytek peněz a proto poskytují střadatelům velmi nízké úroky za uložené peníze, takže je lidé vkládají do nákupu nemovitostí i tehdy, když je nepotřebují. Tím nafukují ceny takových nemovitostí.  Třetím nebezpečím pro ekonomiku je nízká nezaměstnanost. Z minulosti se ví, že hranice kolem 5 % je už kritická a pokud ještě klesá, vede to k přetahování a přeplácení zaměstnanců, jehož důsledkem je inflace. A ta je velmi nebezpečná, protože tak dochází ke znehodnocení úspor.  A ještě jsou tu dvě skupiny osob, které i když nechtěně, podporují inflační tlaky hlavně s nemovitostmi. Jednak jsou to mladí lidé, kteří si z prací v zahraničí přivezli nebo stále přivážejí hodně peněz, a proto přeplácejí v současné době nedostatkové zboží, jakými jsou domy, byty a pozemky. Podobně společnosti ubližují i zdraví a bohatší důchodci, kteří se ještě nenaučili žít, žijí po socialisticky, to je málo utrácejí a snaží se všechny naspořené peníze nastrkat dětem nebo vnoučatům.

A na závěr si dovolím předložit jednu připomínku k samotným ukazatelům. Velmi často se jako základní ukazatel používá hodnota průměr. Ta je v mnoha případech velmi zkreslující, proto se doplňuje o hodnotu medián, to je střed. Ta už upřesňuje hodnotu průměr, takže člověk si už může udělat představu o odchylce od středu. Pokud bychom ale chtěli být velmi přesní, měla by se vykazovat i hodnota standardní odchylky, která ještě více upřesňuje odchylky napravo a nalevo od středu. Jako příklad uvedu následující:

Porovnáme-li platy fotbalistů Barcelony a Bayernu Mnichov, zjistíme následující: Jejich průměrný příjem je přibližně stejný, medián je také stejný, jen standardní odchylka je velmi odlišná. Je to tím, že 5 nejvyšších příjmů mají hráči Barcelony, potom je 11 příjmů hráčů Bayernu a teprve potom 6 hráčů Barcelony. Z tohoto příkladu vyplývá, že teprve ukazatel standardní odchylky skutečně vyjadřuje rozdíly v příjmech.

Autor: Jan Lunga | pátek 22.9.2017 22:54 | karma článku: 33,37 | přečteno: 5625x
  • Další články autora

Jan Lunga

Co když vztah volně žijící zvěř a její regulátor stavu přestane fungovat?

Když se pokoušíme oživovat přírodu původními živočichy, kteří v minulosti regulovali stav živé přírody, musíme si uvědomit, že může dojít k situaci, která původně normální vztah nejen zkomplikuje, ale dovede i do kolapsu.

21.4.2024 v 18:35 | Karma: 15,16 | Přečteno: 298x | Diskuse| Společnost

Jan Lunga

Konflikt palestinsko-izraelský

Přiznám se, že mi vadí jednostranný pohled odborníků na situaci, která tam vznikla před několika týdny.

26.10.2023 v 19:58 | Karma: 14,47 | Přečteno: 449x | Politika

Jan Lunga

Když si nevážíme mladých hokejistů, tak nám musí odcházet do zahraničí

Co třeba ještě udělat, aby ten náš hokej dále patřil do světové špičky, a aby ti naši mladí kluci rádi trénovali a hráli i u nás doma?

1.10.2023 v 12:22 | Karma: 6,26 | Přečteno: 197x | Diskuse| Sport

Jan Lunga

Procházka nejmenšími zeměmi Evropy a jejich fotbalovými ligami

Všichni hledají nej – největší stadion, nejdražší fotbalista, nejlepší fotbalová soutěž. Co se ale tak podívat na opačnou stranu – na fotbalové ligy evropských trpasličích zemí, kde hrají většinou amatéři.

28.7.2023 v 19:08 | Karma: 10,60 | Přečteno: 218x | Diskuse| Sport

Jan Lunga

Neziskovky neblbněte.

Krátké zamyšlení nad tím, jak fungují neziskovky a do čeho investují peníze, které jim naši občané posílají.

16.2.2023 v 10:15 | Karma: 44,48 | Přečteno: 7081x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 8
  • Celková karma 15,16
  • Průměrná čtenost 20998x
Je mi něco přes 60 let, Hodonín. Ve volných chvílích se věnuji různým analýzám ať ekonomickým, sportovním, ale i společenským. Mým cílem není jen kritizovat, jak je to běžné, ale především hledat cesty, jak a čím věci vylepšit.

lunga.jan@gmail.com

 

Seznam rubrik

Oblíbené články