Těším se, až se lidé naučí telefonovat a vypínat motor svého auta

Menší zamyšlení nad některými neduhy v naší společnosti, které nikdo a nijak neřeší

Pokud patříte k ohleduplnějším a všímavějším lidem, určitě jste ve svém okolí několikrát vypozorovali, že se někteří lidé svým chováním nebo jednáním nějak nemohou vtěsnat do běžně zaužívaného pořádku v daném prostředí. Mohou to být jednotlivci nebo skupiny lidí a pokud za sebou ještě zanechají určitý nepořádek nebo zničené nebo pomalované prostředí, mluvíme o vandalismu. Některé vážnější případy jsou už trestně-právně ošetřeny a v případě dopadení nesou takové osoby za to i  příslušnou odpovědnost. Ne všude a ne všichni si svoje nevhodné chování uvědomují, proto bych si dovolil předložit pár kratičkých poznámek.

       S rozvojem mobilního telefonování došlo k tomu, že lidé jsou si prakticky stále dostupní. Vezmete mobil, vytočíte číslo a spojíte se s kýmkoli. To platí i obráceně. Volající ale nikdy neví, kam se dovolá a kde se právě vy nacházíte. Proto by mělo vždy a všude platit, že se nejprve představím svým příjmením, případně jménem. To bohužel někteří neumí.  Pokud se vám někdo dovolá, měli byste zvážit a posoudit, zdali můžete přijímat jeho hovor a zdali mu můžete odpovídat. Ne vždy jste na tom správném místě a i když vás nic neruší, nemusí to platit obráceně. Problém nevyřešíte tím, že se otočíte k ostatním zády a budete předstírat, že nikoho nevidíte. Řešením není ani křičení do telefonu tak, aby se celé okolí po vás ohlíželo a dívalo se na vás jako na nějakého hlupáka. Řešení je jediné, oznámit volajícímu, že se právě nacházíte na zastávce, ve vlaku, v prodejně, na rušné ulici, že nemůžete mluvit a proto mu zavoláte za 15-20 minut. Vůbec není zajímavé, když s ním řešíte své pracovní nebo rodinné problémy a otravujete tím ostatní lidi.

        Otravovat lidi můžete také jiným způsobem. Pokud nemáte pokažený startér auta nebo je zima a vy se potřebuje rychle zahřát není důvod, abyste při delším čekání, čímž se myslí tři a více minut, měli puštěný motor svého auta. Zvláště je to nevhodné na místech, kde se pohybuje vícero osob. Okolí otravujete nejen  hlukem, ale i unikajícím výfukovým plynem a pokud se na vás lidé budou škaredě dívat (a bohužel vám nikdo nic neřekne i když si o vás budou myslet svoje), budou mít pro to pádný důvod. Ubližujete jim.

       Těším se také na dobu, až budou fanoušci odpovědní za svoje vystupovaní a zároveň i za svůj sportovní klub a nebudou si na hřištích a stadionech vybíjet své komplexy a frustrace na hráčích a rozhodčích. A pokud se nebudou schopni vtěsnat do své kůže, dostanou přímo na stadionu od rozhodčího kolektivně třeba černou kartu. A když to nepomůže, odnese to sportovní klub pokutou, kontumací, uzavřením hřiště nebo i jinak. Jak to tak pozorujeme, po dobrém to jednoduše dál už asi nepůjde.

       

 

Autor: Jan Lunga | čtvrtek 18.12.2014 23:25 | karma článku: 14,17 | přečteno: 1144x