Nebylo to poprvé, co byl dohodnut výsledek utkání

tak nějak zněl referát z utkání z 11. kola hokejové baráže, kdy vítězstvím Olomouce 5:4 nad Mladou Boleslaví v prodloužení si obě mužstva zabezpečila postup do extraligy. Výsledek byl předem dohodnut.

Jen ten, kdo do sportu nedělal, se nad tím pozastaví, protože i když takový postup není moc sportovní, je nějak přirozené, že pokud oběma soupeřům nějaký výsledek přinese velký úspěch, proč by to oba neudělali. Sám bych byl zvědavý, co si o tom myslí představitelé českého hokejového svazu, ale myslím, že kromě konstatování, že s tím nemohli nic udělat, nic jiného neřeknou. Jenomže takových případů se vyskytuje stále hodně a je třeba jim nějak předcházet. Poznal jsem je jako člen sportovně-technické i trenérsko-metodické komise ve fotbale. Takže pánové dobře čtěte dále, je možné takovým podrazům předejít všeobecným dodatečným pravidlem a to nejen v hokeji:

 Po skončení každé soutěže se mají v dodatečném utkání střetnout ti, kteří skončili na postupovém a nepostupovém místě a to jak na začátku, tak i na konci tabulky. Výsledek zápasu by se započítal do konečné tabulky.

Co by to znamenalo? O postupujícím resp. sestupujícím by se rozhodovalo vždy až v posledním utkání, přímo na hřišti, za účasti delegátů a snad i kvalitních rozhodčích. Utkání by se nehrálo jen v případě, že vítězstvím by se už nezměnilo pořadí v tabulce. Co by to tedy znamenalo v případě letošní baráže. V dodatečném zápase by se střetli Olomouc s Chomutovem a v případě vítězství  Chomutova by měli stejně bodů jako Olomouc a rozhodovaly by vzájemné zápasy. A ty by už byly lepší pro Chomutov, protože by tři zápasy z pěti vyhráli.

Vidíte a je problém vyřešený, žádná dohoda by nemohla být předem. Tam, kde by rozdíl bodů byl jednoznačný, není o čem diskutovat a proto není ani o co hrát.

 

A ještě něco málo k možnosti společné česko-slovenské hokejové extraligy. Jak by se tato soutěž mohla hrát? Na začátku by hrálo14 mužstev českých a 6 slovenských. Byla by rozdělena do 2 skupin západ – východ po deseti. V každé skupině by mužstva spolu sehrála po 4 zápasech, to je 9x4=36 zápasů, mezi skupinami jen po 2 zápasech, to je 10x2=20 zápasů. Spolu tedy 56 utkaní, nyní se hraje 52. Pro snížení cestovních nákladů by mužstva z Východu odehrála na Západě a obráceně vždy 2 utkání, takže vlastně předem vytvořené dvojice by si druhý den jen vyměnily soupeře.

Nevýhodu celého takového systému vidím jen jednu a to, že by se asi hrálo v různé dny v týdnu, protože by to asi jinak nevycházelo, naproti tomu výhod je tam více, jednak by se snížil počet extraligových celků v obou soutěžích, tím by se zvýšila kvalita a znovu by si mužstva mohla předávat určité hokejové zkušenosti, to je Češi by mohli přebírat slovenskou bojovnost, rychlost a agresivitu a Slováci zase českou technickou vyspělost, což by napomohlo další atraktivitě. Nedá se nic dělat, ale budeme se muset bránit nastupují agresivitě z KHL.

Autor: Jan Lunga | pátek 25.4.2014 1:03 | karma článku: 11,75 | přečteno: 1044x
  • Počet článků 7
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 23998x
Je mi něco přes 60 let, Hodonín. Ve volných chvílích se věnuji různým analýzám ať ekonomickým, sportovním, ale i společenským. Mým cílem není jen kritizovat, jak je to běžné, ale především hledat cesty, jak a čím věci vylepšit.

lunga.jan@gmail.com

 

Seznam rubrik

Oblíbené články