Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kandidáti prezidenta, ukažte svůj charakter

Níže předkládám několik jednoduchých otázek, na které by měli odpovědět ti, kteří mají zájem stát se prezidentem České republiky.

Prezidenta T.G. Masaryka si většina českého národa váží především pro jeho angažovanost za vznik československého státu. Že ale musel několikrát vystoupit na obhajobu pravdy i proti svým přátelům, to už není až tam moc známé, přitom to je to, co právě dělá tuto osobnost  tak velkou.

Z jeho života jsou nejvíce známé tyto příběhy. V průběhu první poloviny 19. století byly nalezeny dva rukopisy, které měly pocházet asi ze 13. století. Dostaly název Rukopis zelenohorský a královédvorský. Většinovým názorem v současnosti je, že rukopisy nepochází ze středověku, ale jedná se o účelová falza z doby národního obrození. Profesor Masaryk se proti jejich původu postavil a prokazoval, že se jedná o padělky. Pro pravdu se postavil proti českému nacionalismu a to v době, kdy tento národ velmi usiloval o uznání své vlastní existence. Postavil se téměř sám proti většině národa. Musel se cítit mizerně, přesto vystupoval neoblomně a hájil pravdu, o které byl celým svým rozumem přesvědčen, že jednou musí zvítězit.    

 Podruhé se téměř proti celému národu postavil v době tzv. Hilsneriády, kdy v městečku Polná nedaleko Jihlavy byl  v roce 1899 obviněn z rituální vraždy jednoho děvčete Žid jménem Hilsner. Židé byli v té době dost neoblíbení a proto stačila malá jiskérka, aby znovu vzplály nepokoje, které ze všeho špatného obviňovaly především tuto minoritní skupinu českého obyvatelstva. Masarykova odvaha, vystoupit na obhajobu spravedlivého soudního procesu v této těžké době, si zasluhuje i dnes velké uznání.

Pravda a spravedlnost, jsou vlastnosti, které charakterizují dobrého politika. Dovolil bych si proto předložit takový jednoduchý test, kterým by měli projít všichni kandidáti, aby prokázali svoje charakterové vlastnosti a především svoji názorovou pevnost v otázkách, kdy by se měli rozhodnout buď pro pravdu nebo k názoru uznávaného většinou. Najít vhodné testovací otázky je v dnešní době dost složité, proto bych si dovolil položit otázky známé,  konkrétně náboženské.

 

Pokládám proto první otázku: „Mohla při narození Ježíše svítit na nebi nějaká hvězda, která by dovedla tři krále do Betléma?“

Vysvětlení: Většina hvězd vychází večer na východě a ráno zapadá na západě, z čehož plyne, že pokud by se osoby vydaly za světlem hvězdy, šly by nejprve na východ, kolem půlnoci by se zastavily a potom pokračovaly směrem obráceným, tedy na západ, takže by se k ránu dostaly na původní výchozí místo. Je ale ještě jedna možnost, jít ve směru Severky, která se na obloze téměř nepohybuje. Potom byste se pod ni dostali až na severním pólu, ale tam neleží Palestina.  A navíc, zkuste najít to pravé místo přesně pod hvězdou, nepodaří se vám to ani na severním pólu a ani v Palestině.

 

Druhý dotaz: Jedna ze základních modliteb začíná slovy „Věřím v jednoho Boha, Otce všemohoucího …“. Je pravda, že církev věří jen v jednoho Boha?

Vysvětlení: Pro to, aby něco mohlo být Bohem, musí být splněny alespoň tyto tři podmínky: má to neohraničený začátek, neohraničený konec a musí to mít v určité oblasti neomezenou moc. Vyvstává proto otázka, co z toho splňuje biblický satan. Všechno splňuje a především je neomezeným vládcem podsvětí, stejně jako byli podobní bohové u jiných národů.  

 

Na základě výše uvedených dvou otázek se ptáme, kdo z vás by se dokázal postavit na stranu menšiny a obhajovat tak tvrzení, která jsou prokazatelně pravdivější než tvrzení opačná? Pro koho z vás je čest a pravda víc než postavení a budování kariéry? Kdo z vás je schopen se postavit za tyto a podobné myšlenky především proto, že máte svou hrdost a přesvědčení, za kterými si stojíte?

 

Třetí úkol by mohl být nejnáročnější stejně jako u  profesora Masaryka. Především v době první světové války jezdil po světě a organizoval odboj proti Rakousko-Uherské monarchii. Byla to vysilující a velmi náročná práce a to v době velkého světového konfliktu. Pro blaho budoucí společnosti byl ochoten obětovat i svoji profesi a zároveň i klidný život vlastní rodiny.

 

Třetí dotaz by mohl mít tuto podobu:  „Připouštíte, že jeden ze základních makroekonomických ukazatelů - hrubý domácí produkt, je zastaralý a pro dnešní strukturu  výroby a organizaci služeb je zavádějící a při porovnávání jednotlivých ekonomik značně zkreslující?“

Vysvětlení: Z celosvětové roční produkce 15 miliard párů obuvi se jich 10 miliard vyrábí v Číně, tedy dvě třetiny. Je ale zajímavé, že hodnota HDP vyprodukovaná v USA u obuvi dosahuje téměř hodnoty produkce Číny. Jak je to možné?

 

HDP je vlastně součtem vyplacených mezd a vyprodukovaných zisků v dané zemi a téměř nic neříká o objemu produkce. A pokud se v USA vyplatí 20 % všech ve světě vyplacených mezd, bude se tam i hodnota HDP pohybovat kolem 20 %, což platí i pro každou jinou zemi. Ale zda se tam skutečně něco užitečného vyprodukovalo nebo zda došlo pouze k přesunu peněžních prostředků od jedněch, přes různé hrací automaty nebo podobné služby, k druhým, to z takového ukazatele nevyplývá.

 

A na závěr jedno zamyšlení:

Jak vás všechny, kteří máte zájem stát se reprezentantem tohoto státu, máme my obyčejní občané, kteří jsme vás nepoznali jinak než z doslechu z televize nebo rozhlasu, jak vás máme objektivně posoudit? Podle stranické příslušnosti, podle tváře, podle slov? Není to až tak jednoduché vybrat jen jednoho z vás. Proto se ptáme, dokázali byste, pro větší objektivitu, přistoupit na způsob voleb, kdy by v prvním kole mohl každý volič zakroužkovat všechny z vás, kterým důvěřuje? Tak by se dalo zjistit, kolik z vás má důvěru kolika procent obyvatel.  A teprve ti, kteří by měli největší důvěru, nechť se ucházejí o post prezidenta ve druhém kole. Myslím si, že by tento způsob byl spravedlivější než případ, že do druhého kola sice postoupíte jako vítězové s 20 % hlasů, ale u těch 80 % nebudete mít důvěru.

Autor: Jan Lunga | pondělí 10.12.2012 23:04 | karma článku: 10,68 | přečteno: 846x
  • Další články autora

Jan Lunga

Co když vztah volně žijící zvěř a její regulátor stavu přestane fungovat?

Když se pokoušíme oživovat přírodu původními živočichy, kteří v minulosti regulovali stav živé přírody, musíme si uvědomit, že může dojít k situaci, která původně normální vztah nejen zkomplikuje, ale dovede i do kolapsu.

21.4.2024 v 18:35 | Karma: 15,16 | Přečteno: 298x | Diskuse| Společnost

Jan Lunga

Konflikt palestinsko-izraelský

Přiznám se, že mi vadí jednostranný pohled odborníků na situaci, která tam vznikla před několika týdny.

26.10.2023 v 19:58 | Karma: 14,47 | Přečteno: 449x | Politika

Jan Lunga

Když si nevážíme mladých hokejistů, tak nám musí odcházet do zahraničí

Co třeba ještě udělat, aby ten náš hokej dále patřil do světové špičky, a aby ti naši mladí kluci rádi trénovali a hráli i u nás doma?

1.10.2023 v 12:22 | Karma: 6,26 | Přečteno: 197x | Diskuse| Sport

Jan Lunga

Procházka nejmenšími zeměmi Evropy a jejich fotbalovými ligami

Všichni hledají nej – největší stadion, nejdražší fotbalista, nejlepší fotbalová soutěž. Co se ale tak podívat na opačnou stranu – na fotbalové ligy evropských trpasličích zemí, kde hrají většinou amatéři.

28.7.2023 v 19:08 | Karma: 10,60 | Přečteno: 218x | Diskuse| Sport

Jan Lunga

Neziskovky neblbněte.

Krátké zamyšlení nad tím, jak fungují neziskovky a do čeho investují peníze, které jim naši občané posílají.

16.2.2023 v 10:15 | Karma: 44,48 | Přečteno: 7081x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 8
  • Celková karma 15,16
  • Průměrná čtenost 20998x
Je mi něco přes 60 let, Hodonín. Ve volných chvílích se věnuji různým analýzám ať ekonomickým, sportovním, ale i společenským. Mým cílem není jen kritizovat, jak je to běžné, ale především hledat cesty, jak a čím věci vylepšit.

lunga.jan@gmail.com

 

Seznam rubrik

Oblíbené články